Acasa Educație Copilului meu nu îi place să facă baie

Copilului meu nu îi place să facă baie

5 min read
0
0
489

Unii copii nu se arată deloc fericiți când vine momentul băii în timp ce alții abia așteaptă acest moment. Se mai poate ca, un copil căruia îi plăcea la nebunie baia să nu îi mai placă brusc din anumite motive. Cum se poate explica acest comportament? Și cum am putea să transformăm acest moment obligatoriu într-un moment mai plăcut?

De ce refuză un copil să facă baie?

Un copil poate refuza să facă baie din diferite motive. Înțelegerea motivelor care duce la acest refuz poate contribui la găsirea mai rapidă a unor soluții. Iată câteva explicații:

-deoarece are un temperament mai sensibil și este mai temător de felul său. S-ar putea să nu îi placă să se afle într-un loc în care mișcările sale sunt limitate. Unii copii sunt mai sensibili și nu le place senzația apei care îi intră în ochi, îi ajunge pe față.

– deoarece a dezvoltat o teamă în urma unei experiențe neplăcute în baie. Spre exemplu, apa a fost prea fierbinte sau prea rece, a alunecat și a ajuns cu capul sub apă sau i-a intrat șamponul sau gelul de duș în ochi. Va încerca să evite pe viitor aceste senzații neplăcute refuzând să facă baie.

-deoarece simte că părintele său este stresat și neliniștit în momentul băii. Un părinte poate fi nervos sau stresat când vine acest moment deoarece știe că iar îl așteaptă câteva minute bune de plânsete și stres. Tonul său grav îl poate face pe copil să creadă că momentul băii este ceva periculos.

-deoarece își imaginează lucruri care îl face să îi fie teamă. Spre exemplu, micuțul își poate imagina că în apa de baie sunt pești. Acest gen de teamă dispare pe măsură ce copilul crește, când copilul reușește să facă diferența între teama reală și cea imaginară.

Cum îl putem ajuta?

  • fă în așa fel încât momentul băii să fie o activitate relaxantă și amuzantă. Evită pe cât posibil să ai un ton serios timp de câteva minute, zâmbește, fii relaxată și lasă-l să înțeleagă că va continua să se joace în baie.
  • Rămâi lângă el pentru a-l liniști și pentru a-l calma. Fii calmă, vorbește-i pe un ton blând. Cu tine în baie se va simți în siguranță.
  • Pentru a evita o experiență neplăcută verifică temperatura apei. Invită-l și pe el să testeze temperatura apei să vadă că este cea potrivită.
  • Alege câteva jucării cu care să facă baie.
  • Explică-i cu răbdare cât este de important să se spele.
Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…