Acasa Educație Alege cele mai potrivite jucării de Crăciun

Alege cele mai potrivite jucării de Crăciun

5 min read
0
0
566

Crăciunul se apropie cu pași repezi cu lotul său de fericire și de stres totodată când știm că mai avem puțin timp la dispoziție și încă nu am ales jucăriile potrivite pentru copilașii noștri.

Între 0 -1 an copilul descoperă lumea. În primele luni de viață copilul se dezvoltă, crește și intră în contact cu mediul înconjurător cu ajutorul ochilor, gurii, auzului și mirosului. Este prima etapă a dezvoltării senzo-motorii. Apreciază texturile moi, formele rotunde. În această perioadă a vieții copilul apreciază jucăriile din materiale moi: o păturică cu activități este ideală în această perioadă. În jur de 8 luni îi poți oferi jucării pe care le poate trage după el sau pe care le poate plimba prin casă. Pe scurt, jucării pe care să poată să le atingă, să le manevreze, să le învârtă, să le răsucească și să le pipăie.

Între 1-2 ani debutul marilor teorii.  În această perioadă copilul începe să înțeleagă că dacă împinge sau trage o jucărie o va apropia sau îndepărta de el. Etapa senzo-motorie este mai complexă. Se deplasează din ce în ce mai bine ceea ce îi permite să se îndepărteze de părinți, să se cațere, să se ascundă sub masă…la această vârstă începe să fie pasionat de Lego Duplo, de cuburi din lemn, de trenulețe pe care adoră să le asambleze, să le plimbe și să le parcheze. Mingi mari sau căluți pe care să îi călărească reprezintă alte jucării interesante pentru copii la această vârstă.

Între 2-3 ani construcții și imitări. Atât băieților cât și fetelor le place, la această vârstă, să îi imite pe mama și pe tata. Spre exemplu, fetițele vor adora o bucătărie de jucărie iar băieții o trusă de scule de jucărie. La trei ani copilul este în continuare un mare amator al jocurilor fizice, de aceea jucăriile care îi permit să se miște vor fi pe placul său – echipament de cățărare, tricicletă sau bicicletă, mingi. La această vârstă copilul este pasionat și de jocuri statice – puzzle, jocuri de memorare sau de colorat. Folosesc la această vârstă desenul ca un mod de exprimare de aceea acuarelele și creioanele colorate nu trebuie să lipsească din arsenalul lor.

De asemenea jocurile de rol sunt extrem de apreciate în această perioadă, trusele de doctor sau alte ustensile care le permit să se joace împreună cu alți copii de vârsta lor.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…