Acasa Educație Oglinda și bebelușul

Oglinda și bebelușul

5 min read
0
0
297

În fața oglinzii bebelușul se privește, se admiră și își pune întrebări. Cine este acest copil din oglindă pe care îl observă și care îi imită gesturile? Dar dacă este vorba despre el? Între 6-2 ani copilul realizează că acel chip frumos care îl privește din oglindă este de fapt el. Specialiștii au botezat această achiziție stadiul oglinzii.

Dezvoltarea conștiinței de sine.  Recunoașterea sinelui este un proces destul de lung și anevoios care poate dura până la vârsta de doi ani. Drept urmare, pentru un copil este o unealtă care îi permite să se recunoască drept o persoană distinctă pe plan fizic dar și pe plan emoțional. De aceea găsește atât de mare interes și plăcere să se miște în fața oglinzii, să se privească sau să facă grimase în fața oglinzii.

Iată cum evoluează relația pe care copilul o întreține cu oglinda de-a lungul lunilor, în timpul etapelor de dezvoltare.

Între 2-4 luni. Chipul și expresia părinților săi sunt primele indicii care îi permit copilului să fie conștient de identitatea sa personală și de emoțiile sale. Părinții sunt, în mare măsură, prima oglindă a copilului.

Între 6-9 luni. În fața reflexiei sale în oglindă, copilul crede inițial că vede cu totul și cu totul alt copil. Dezvoltarea sa cognitivă nu îi permite încă să înțeleagă că este vorba de fapt despre el, nu despre un alt copil.

Între 9-15 luni. În această etapă a dezvoltării sale copilul consideră că cel pe care îl vede în oglindă este deosebit de amuzant. Aceasta este de fapt vârsta testelor. Face diferite mișcări, își dă pupici în oglindă, se maimuțărește.

Între 18-24 luni. Copilul este acum capabil să se recunoască în oglindă dar și într-o fotografie sau într-un clip video. În prezent știe că este o persoană cu drepturi depline.

Tu ca mămică îi poți propune copilului diferite jocuri  în fața oglinzii dar  este inutil să insiști dacă vezi că nu are chef.

Iată câteva idei pentru a se distra cu oglinda:

Ține copilul în brațe în fața oglinzii și spune-i: Îl vezi pe bebelușul din oglindă? Sau Îl vezi pe Andrei? (sau cum îl cheamă). Atinge-i gurița și spune este gurița lui Andrei.

Pune bebelușul pe genunchii tăi și așezați-vă în fața unei oglinzi. Lasă-l să se admire, să se privească. Ascunde oglinda cu un prosop și spune Unde-i Andrei? Ridică prosopul și spune Aici este!

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…