Acasa Educație Valori pe care ar trebui să le cunoască un copil

Valori pe care ar trebui să le cunoască un copil

5 min read
0
0
280

Părinții joacă cel mai important rol în  educarea și în dezvoltarea armonioasă a copiilor lor. Încă din primele luni de viată, copiii ar trebui să îi învețe ce este bine și ce nu este bine. Iar anumite valori ar trebui să fie învățate încă de la cea mai mică vârstă.

Aceste calități nu sunt doar determinante pentru dezvoltareaa comportamentului său, ci influențează în același timp stima sa de sine și capacitatea de a se remarca într-un cadru social. Dar sunt și virtuți pe care le va avea întreaga sa viață și care îi vor caracteriza personalitatea.

Nu uitați însă un lucru foarte important. Copiii sunt cei care copiază comportamentul părinților, adică ceea ce văd acasă. Este deci primordial să îi aibă pe părinții săi drept exemplu.

Cinstea este o valoare pe care un copil ar trebui să o învețe de la o vârstă foarte mică. Copiii au tendința de a apela la minciună și de a-și disimula acele cu scopul de a scăpa de pedeapsă. Dar este foarte important ca aceștia să fie învățați să spună de fiecare dată adevărul pentru ca aceștia să devină demni de încredere.

Toleranța. Într-o perioadă în care lumea este plină de conflicte și de diferențe, fără îndoială că toleranța este un lucru extrem de important. Este important ca un copil să înțeleagă și să accepte diferențele și să aibă cele mai frumoase relații cu cei din jur.

Respectul. O altă valoare importantă care ar trebui să fie învățată cât mai devreme. O virtute esențială pentru conviețuirea în comunitate. Deci copiii ar trebui să fie învățați să nu ridice tonul la părinți, să îi respecte pe ei și regulile casei.

Responsabilitatea. Adică un lucru foarte important de știut- orice acțiune poate să aibă consecințe pozitive sau negative și că noi suntem responsabili de faptele noastre.

Amabilitatea. Este cea care poate întări relațiile cu cei din jur și cele familiale. Copiii trebuie deci să învețe să fie amabili cu cei din jur .

Caracterul. Formarea caracterului nu este un lucru care se poate face de pe o zi pe alta. Este un lucru care implică un lung proces de învățare. Este o valoare esențială însă care îl va ajuta să își ia propriile sale decizii, să se respecte pe sine însuși și pe cei din jur,

Cooperarea. Copiii ar trebuie să învețe și cât de importantă este munca în echipă.

Empatia sau încurajarea sensibilității. Adică să își recunoască greșelile, să se scuze și să știe să ierte.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…