Acasa Educație Violența la copii. Ce poți face când copilul lovește

Violența la copii. Ce poți face când copilul lovește

5 min read
0
0
345

Un copil poate lovi din diverse motive – fie este nervos și nu are cum altfel să își reverse frustrarea, fie se joacă, i se pare amuzant să lovească, fie din cauză că își caută limitele. Pentru un părinte este destul de greu să aleagă o metodă de adoptat în această situație. Există situații în care copilul nu lovește doar copiii ci și proprii părinți.

Dacă copilul tău are vârsta de 2-4 ani și a început să lovească, să muște și să zgârie, acasă la creșă sau la grădiniță ție ca mămică cu siguranță ți se pare un comportament exasperant, nu mai știi cum să reacționezi. Însă, conform specialiștilor acest comportament este cât se poate de normal. Însă, datorită fermității și bunăvoinței adulților va dispărea treptat. Părintele este responsabil de socializarea copilului, el este cel care va încerca și cu siguranță va reuși să îl facă pe copil să scape de violență.

Cum să reacționăm când copilul are un comportament agresiv?  Fără îndoială, una adult trebuie să reacționeze în momentul în care copilul dă dovadă de agresivitate. Trebuie să își exprime clar și concis dezacordul cu privire la acest comportament, să îi explice copilului că ceea ce a făcut nu este bine. Trebuie să enunțe clar regula: Este interzis să lovești. Intonația, privirea și gesturile trebuie să fie coerente pentru ca micuțul să înțeleagă că nu este vorba despre o cerere, nici de o dorință ci de o poruncă din partea părintelui. Dacă nu a reușit să înțeleagă că este vorba despre o regulă copilul s-ar putea simți pedepsit pe nedrept.

Părinții reprezintă prima sursă de siguranță, atât fizică cât și psihică pentru copil. Impunând anumite reguli și limite se poate conferi un sentiment de siguranță. respectul față de ceilalți se învață în sânul familiei și, la fel ca orice regulă, nu poate exista doar dacă este combinată cu o sancțiune în caz de încălcare a sa. Această sancțiune trebuie să fie graduală, în funcție de gravitatea comportamentului copilului.

Dacă copilul a început să lovească deoarece i se pare amuzant, atitudinea ta cu siguranță îl va face să înțeleagă că nu este deloc amuzant ceea ce face. Dacă lovește din frustrare spune-i că îl înțelegi însă trebuie să își exprime nemulțumirea prin cuvinte. Ajută-l să se exprime verbal, cu cuvintele sale după care explică-i că nu rezolvă nimic dacă lovește. Este greu la început și exasperant însă cu multă răbdare va reuși să scape de acest comportament.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…