Acasa Educație Copilul tău are un prieten imaginar?

Copilul tău are un prieten imaginar?

5 min read
0
0
289

Între vârsta de 3-5 ani unii copii inventează un prieten imaginar. Tu ca mămică nu trebuie să intri în panică, această fază este importantă în dezvoltarea sa.

Prietenul imaginar pentru a accepta realitatea. Încă de mic, ne străduim să îi îndeplinim toate dorințele. În revanșă, în momentul în care crește, copilul începe să se lovească de realitate care nu este întotdeauna pe gustul său. De aceea, unii își creează un prieten imaginar. Un fel de vestigiu al trecutului lor puternic care le permite să accepte cu mai mare ușurință realitatea și să evite tot ceea ce este neplăcut.

Prietenul imaginar participă la năzbâtiile făcute de copil. Acest prieten imaginar este dotat cu puteri magice și poate face tot felul de lucruri în locul copilului. Îi permite în egală măsură să își exprime pulsiuni precum agresivitatea sau egoismul. Să nu te mire faptul dacă copilul îi va face morală prietenului imaginar dacă nu vrea să îi dea jucăria sau dacă a vărsat un pahar cu apă.

Prietenul imaginar îl ajută să își găsească personalitatea. Prietenul imaginar îl însoțește pe copil în explorarea lumii. Îl ajută să se cunoască și să își găsească identitatea…într-un mod creativ. Datorită lui, poate intra în pielea unor personaje diferite și să vadă în care se simte mai bine. În plus, îți poate spune tot ce are pe inimă.

Prietenul imaginar îl ajută să își dezvolte personalitatea.  Imaginația ne hrănește viața și speranța. lăsând copilul să aibă acest prieten special îl ajutăm să înțeleagă că imaginația și creația conferă o anumită libertate și ne ajută să găsim soluții la diferite probleme.

A avea un prieten imaginar nu înseamnă să minți. Noțiunea de minciună nu este stăpânită la această vârstă. Copilul trăiește într-un univers magic, al zânelor și al dragonilor, în care jucăriile prind viață odată cu lăsarea serii. Atunci de ce să nu spună că pisica a mâncat toată ciocolata, nu el? Este vorba de fabulare, nu de minciună. În momentul în care spune nu eu nu înseamnă că minte neaparat.

Prietenul imaginar nu conduce la izolare. Această fază are de obicei loc înainte de a merge la grădiniță sau la școală când își va găsi prieteni adevărați iar cel imaginar va dispărea.

Nu îi interzice să aibă un prieten imaginar. Prietenul imaginar este util pentru ca micuțul să înțeleagă anumite reguli. În momentul în care face o prostie amintește-i de reguli și spune-i că și el și prietenul imaginar trebuie să le respecte.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…