Acasa Educație Hiperactiv? Nu, doar turbulent

Hiperactiv? Nu, doar turbulent

5 min read
0
0
478

In ziua de azi, un copil care nu stă o clipă locului este imediat taxat drept hiperactiv. Cel mai adesea, copilul respectiv este departe de a fi hiperactiv, are pur și simplu prea multă energie.

Hiperactiv? Nu, doar turbulent

De mai bine de 15 ani și din cauza mass-media, părinții și chiar profesorii au tendința să vadă hiper-activitate peste tot. Toți copiii sunt puțin turbulenți, avizi să descopere lumea înconjurătoare. Asta nu înseamnă neapărat că sunt hiperactivi. Realitatea este cu totul și cu totul alta. Conform mai multor studii realizate la nivel mondial, hiperactivitatea sau TDAH, afectează în jur de 5% din copiii cu vârste cuprinse între 6-10 ani. Nu este atât de grav cum cred majoritatea. Înainte de vârsta de șase ani ne aflăm mai degrabă în fața unui copil care nu reușește să își controleze comportamentul. Excesul acestuia de activitate și lipsa de concentrare nu sunt expresia unei tulburări izolate însă sunt asociate cu anxietatea, cu opoziția în fața autorității și cu tulburările de învățare.

Perturbant însă nu patologic

Adevărul este că oricărui părinte i-ar plăcea ca micuțul său să fie cuminte, un îngeraș. Însă copiii sunt mereu în mișcare, este specific vârstei acest lucru. Fac cunoștință cu corpul lor, își dezvoltă motricitatea și explorează lumea. Problema este că nu reușesc să își administreze energia, să își impună limite, au nevoie de timp pentru a găsi în ei capacitatea de a fi mai calmi, mai temperați. În fața unui astfel de copil, care nu termină niciodată ce a început, trece de la un joc la altul, de la o activitate la alta, te solicită din cinci în cinci minute este destul de greu să îți păstrezi calmul însă este fundamental să nu te enervezi.

Canalizează-i energia

Cum am putea reacționa în fața unui copil super energic? Dacă ridici vocea și strigi la el să se liniștească, să se calmeze, riști să faci mai rău, să obții efectul contrar. Nu pentru că este neascultător ci pentru că îi ceri ceva ce nu poate să facă. Un copil turbulent este incapabil să se controleze de unul singur. Un copil nu alege să se agite, nu se poate controla pur și simplu. Pentru a-l calma tu ca părinte, dă-i o îmbrățișare, dă-i ceva de băut, cântă-i.

Un copil agitat și energic are nevoie de activități în exterior. Oferă-i momente de libertate însă fii atent la siguranța sa. Odată ajunși acasă, după ce a obosit, propune-i activități precum desenatul, puzzle sau construcții cu cuburile.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…