Acasa Educație Importanța rutinei la copil

Importanța rutinei la copil

5 min read
0
0
336

Ziua unui copil este ritmată de rutină, adică de gesturi și evenimente care revin zi de zi în aceeași ordine și adesea la aceeași oră. Cu cât cotidianul copilului este mai previzibil, cu atât copilul se va simți mai în siguranță.

Sentiment de securitate și autonomie. În timpul rutinei, o parte din nevoile fundamentale ale copilului – somn, igienă, masă – sunt îndeplinite. Însă rutina nu înseamnă doar îngrijirea fizică a copilului. Datorită acesteia copilul se va simți în siguranță, va fi mai liniștit, va învăța să aibă grijă de corpul său și să se afirme.

Sentiment de siguranță. O rutină clar stabilită îi va aduce siguranță și liniște copilului deoarece aceasta îi permite să știe ce se va întâmpla mai departe și să se situeze în timp. De exemplu, rutina somnului îl poate ajuta să adoarmă mai repede, deoarece înainte de somn trebuie să fie calm pentru a se lăsa pradă somnului. Copilul adoarme mai repede deoarece se simte în siguranță.

Părintele îi poate vorbi copilului în timpul rutinei, poate insista asupra unor cuvinte cu privire la ritualurile efectuate și utilitatea acestora. De exemplu – Ne simțim mai bine când mâncăm bine sau Ne simțim mai bine cu mâinile curate, nu-i așa?

Dezvoltarea autonomiei.  Datorită rutinei, un copil învață încetul cu încetul să aibă grijă de el. Va începe să meargă singur la toaletă, să își spele mâinile, să își spele dinții, să se îmbrace, etc. De exemplu, cu ajutorul unei rutine de dimineață copilul va înțelege că trebuie mai întâi să se îmbrace, să se spele pe dinți. Se va simți mai liniștit deoarece va deține controlul asupra lucrurilor, știe ce urmează și știe ce trebuie să facă, în ce ordine. Astfel, își va dezvolta autonomia. Un fapt ce îi conferă un sentiment de mândrie.

Lăsând copilul să se îmbrace singur, sau cel puțin parțial, îl vei ajuta să își dezvolte coordonarea mișcărilor. În plus, va fi mândru să facă el singur ceva, cu din ce în ce mai puțin ajutor. La grădiniță, copiii profită de rutină pentru a-și dezvolta abilitățile sociale. De exemplu, învață să își aștepte rândul pentru a se spăla pe mâini.

Poți profita de mai multe momente ale zilei pentru a stabili rutine – printre cele mai importante este cea de dimineață și cea de seară. Dar și în alte momente se pot stabili rutine de exemplu pentru luarea mesei și pentru aranjarea jucăriilor.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…