Acasa Alimentație Alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare la copii

4 min read
0
0
515

O alergie alimentară reprezintă o reacție excesivă a sistemului imunitar la un aliment care, în mod normal, este inofensiv. Această reacție poate fi imediată sau întâriziată. Aproximativ 6-8% din copii suferă de alergii alimentare. Alergia la alune afectează în jur de 1-2% din copii. În majoritatea din cazuri alergia dispare de una singură în jurul vârstei de 5-7 ani. În cazul anumitor alergeni, în jur de 80% din copii au șansa de a scăpa de alergie.

La noi în țară alimentele de mai jos sunt considerate principalii alergeni responsabili de majoritatea reacțiilor alergice grave:

  • alune;
  • grâu;
  • fructele de mare (pești, crustacee și moluște);
  • semințele de susan;
  • laptele;
  • nucile;
  • ouăle;
  • soia;
  • muștarul;
  • căpșunile;

Simptome. Semnele și simptomele asociate unei alergii alimentare se pot manifesta în următoarele minute, ore sau zile de la ingerarea unui alergen. Cele mai frecvente simptome ale unei alergii alimentare sunt următoarele:

  • eczema, urticarie, pete roșii sau umflături pe piele;
  • plânsete fără explicație, irascibilitate;
  • dificultăți de somn, schimbări bruște ale stării generale;
  • vărsături în jet, diaree sau constipație;
  • astm, dificultăți de respirație, umflarea buzelor, a limbii sau a gâtului;

Există unele simptome care pot indica faptul că micuțul a suferit o reacție alergică gravă. De exemplu – starea sa generală se schimbă rapid: irascibilitate, somnolență, pierderea cunoștinței –limba sau buzele sunt umflate, respiră cu dificultate sau vomită.

Copiii cei mai susceptibili în a prezenta o alergie alimentară sunt cei care:

  • au deja o alergie alimentară;
  • suferă de eczema, de urticarie, de astm sau de alergii de primăvară;
  • prezintă antecedente familiale de alergii – alimentare sau alte alergii – de eczemă, urticarie, astm sau alergii la polen.

Alergiile și introducerea alimentelor complementare. Bebelușul este pregătit să mănânce alimente complementare de la șase luni. Persoanele care se grăbesc să înceapă diversificarea, de la 4 luni de exemplu, nu fac decât să sporească riscul de alergii conform specialiștilor. Nu există dovezi științifice cum că introducerea tardivă a unui aliment ar proteja un copil de alergii.

De aceea, conform celor mai recente recomandări ale Academiei Americane de Pediatrie, alimentele cu potențial alergen – nuci, pește, soia, fructe de pădure, căpșuni – pot fi oferite copiilor încă de la primele luni ale diversificării. Există pe Internet numeroase tabele care prezintă vârsta de la care anumite alimente pot fi introduse în alimentația copilului.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…